Şarkıları çok seviyorum 🎶
Şarkıların çıkış tarihinde ortaklık, "New Music Friday" hakkında kısa bi' yazı.
Uzun zamandır Spotify kullanıyorum (2015’ten bu yana) ve sanırım en son iptal edeceğim ücretli üyelik de Spotify olacak. Oldukça memnunum müziğe yakın olmaktan. Şarkıları çok seviyorum ve bu konfor iyi hissettiriyor.
Herkesin kişisel zevki başkadır ancak ben çoğunlukla albümü baştan sona sıralı şekilde dinlemeyi seviyorum. Bazı albümlerin sıralamasında gizli bir hikâye oluyor ya da o sıralama hakkında düşünmek hoşuma gidiyor. Ancak müzik adına keşif olanağı sunan ve günümüzde belki de albümleri geride bırakan bir popülerlikle listeler oluşturuluyor. Elbette önceden de TOP 10, TOP 20 gibi listelerimiz vardı ancak bugünün içerik yoğunluğu ve janr çeşitliliği içinde listeler çekişme halinde.
Bir noktada her şeyi satış odaklı düşünen bir düzenin içinde yaşıyoruz. Ve kendime sorduğum “neden cumaları yeni müzikler peyda ediliyor” derken bunun aslında basit bir cevabı olduğunu gördüm. Eski alışkanlıklar içinde ülkeden ülkeye müzik yayın günü değişse de bugünün koşullarında yayınlanan bir müziğin aynı anda tüm dünyada paylaşılmasına 11 Temmuz 2015’te International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) tarafından ilan edilen duyuru ile başlanmış.
Global yayın günü diye de tercüme edebileceğimiz bu günde yani her haftanın cuma gününde 00:01’de müzik yayını 2015’ten bu yana sürüyor. 00:01 için elbette yine kendi ülkenizdeki zaman dilimini beklemeniz gerekiyor. Örneğin ben Almanya’dan takip ettiğim kişilerin yayınlarını biraz daha bekleyerek dinleyebiliyorum.
Peki bu günün ne gibi bir avantajı var?
Yayın gününün ortak olması müzik editörlerinin işlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Editörler yayınlanan yeni müziklerle listelerini oluşturuyorlar ve böylece her hafta yeni bir içerik oluşuyor.
Dinleyiciler açısından farklı günlere odaklanmak yerine bir gün için tüm içeriklere erişmek hem merak uyandırıcı hem zahmetli olabiliyor. Burada hangi tarafta olduğunu en iyi sen bilirsin.
2015’ten bu yana 8 yıl ve birçok teknoloji geçtiğine göre daha önceki dönemin güvenlik sorununa çok da işaret etmeye gerek yok ancak farklı ülkelerde farklı zamanda yayınlanan albümler illegal olarak çoğaltılarak satışları düşürmüştü. Bunu da günümüzün yayıncılık ağları kısmen, belki de büyük oranda çözdü diyebiliriz.
Dezavantajı var mıdır bu durumun derseniz bence farklı günlere odaklanamıyor oluşun rekabeti düşüren bir tarafı olabilir. Bir kahveci ya da tatlıcının yanına bir diğer kahve ya da tatlı satan dükkanın türemesi gibi aynı güne yığılan yayınlar genel müzik dinlenme seviyesini yukarı çekiyor olabilir ancak farklı günlerde genelin aksine avantajı olabilecek bir sanatçının bu durumu genel eğilimden dolayı kullanamaması da madalyonun diğer yüzü.
Daha fazla bilgi edinmek isteyenler için birkaç yazıyı alta bırakıyorum.1
New Music Friday Türkiye
Takip ettiğin müzik listelerini yorum olarak iletebilirsin! Spotify Blend yapmak isteyenler de yoruma gelebilir.
https://www.complex.com/pigeons-and-planes/2018/05/why-does-so-much-music-release-friday-each-week
https://www.vox.com/2015/2/26/8116201/friday-new-albums-beyonce
https://www.complex.com/pigeons-and-planes/2018/05/why-does-so-much-music-release-friday-each-week